skip to Main Content
+36 30 9642 381 szarka.elizabeta@gmail.com

Mennyit érek?

Az életközépi válság jellemző kérdései a: Ki vagyok én? Hol a helyem? Többek között emiatt az identitás válság miatt, ebben az időszakban gondot jelenthet megkérni az árat. Az árad! Jelenti ez azt is, hogy vállalkozó vagy és a terméked, szolgáltatásod árazod, de jelenti azt is, hogy bértárgyaláson képviseled magad.

Mikor mersz magasabb árat, díjat, bért kérni?

Ha bízol a termékedben, szolgáltatásodban. Ha bízol magadban, tudod, hogy amit bele tudsz tenni a munkádba, az érték! Ha bízol abban, hogy amivel foglalkozol, annak helye van a világban.

Magam sem tudom hány szakmai önéletrajzot olvastam végig, mikor kollégát kerestünk egy korábbi munkahelyemen. Tele voltak ilyenekkel, hogy pl. jó csapattag, jó kommunikációs készség, stb. Nem vitatom, biztosan így is volt, de vajon mit tudtak igazán? Miben voltak igazán jók? Te miben vagy? Mi lenne, ha csak magadnak írnál egy listát mindarról, amiben tényleg jó vagy? Mi az, amit jelenlegi munkahelyeden adni tudsz, amikor szívből, örömmel dolgozol? Amit így összeírsz, az mind a te értéked, amire büszke lehetsz, és amire szükség van! Ha ezekkel tisztában vagy, máris magabiztosabban fogsz tárgyalni a béredről.

Ha pedig úgy találod, nem elég hosszú a lista, nem vagy megelégedve vele, akkor:
a) ne légy maximalista, engedd meg magadnak is, hogy emberből vagy
b) nézd meg mi hiányzik a szakmai magabiztosságodhoz és képezd magad (tanulj nyelvet, marketinget vagy ami épp a szakterületedhez fontos)

A másik, ami miatt gondot okoz megkérni az árat, hogy alárendelt viszonynak éljük meg a munkáltatóval való kapcsolatot. Én egyenrangúnak gondolom. Nyilván alkalmazkodnom kell adott cégpolitikához, követnem kell a főnök utasításait, de nem gondolom, hogy ezzel együtt alárendelt helyzetben kellene, hogy legyek, mint munkavállaló. Ha tudom az értékeimet, prioritásaimat, határaimat, akkor ez nem is fog megtörténni. Én a tudásom, tapasztalatom, időm (IDŐ = ÉLET!) adom a munkáltatónak. Ő meg cserébe munkabért fizet. És pont. Ezzel együtt, lehet, sőt nagyon hasznos többet bele tenni, mint az elvárt, de csak addig, amíg jó szívvel és önként teszed!

Életközépi válság fontos tanulnivalója a nemet mondás képessége is. A munkahely egy nagyon jó gyakorlóterep ehhez. Hol van a határod? Hol az a pont, ahol tudsz/mersz nemet mondani?

Gyakran hallom, hogy a „főnököm teljesen kihasznál!” Ha neked is ismerős, elé mersz-e állni és megbeszélni vele? Fel mered-e tenni magadnak a kérdést, vajon miért teheti ezt meg? Hogy ő nem ismer határokat, mennyiben lehet annak a következménye, hogy te semmilyen határt sem szabsz neki?

Ha úgy érzed, nem mindig sikerül jól kijelölni a határaidat, ha gondjaid vannak a nemet mondással, akkor keress bátran, mert van segítség!

Back To Top