skip to Main Content
+36 30 9642 381 szarka.elizabeta@gmail.com

Fontos a bocsánatkérés. De hogyan lehet jól csinálni?

Egy kapcsolatban automatikusan termelődnek a sérelmek. Elengedhetetlen hát, hogy képesek legyünk a megbocsájtásra. De ez nem lehet egyoldalú. A feloldás érdekében, jó ha tudunk bocsánatot is kérni. Párunk ebből fogja tudni, hogy tekintettel vagyunk rá, hogy nem vesszük félvállról a fájdalmát, hogy fontos nekünk a jólléte, és nem szándékosan bántottuk meg. Sajnos többségünknek nem megy könnyen a bocsánatkérés, pedig a kapcsolat érdekében meg kell tanulnunk ezt is.

Bocsánatot kérni lehet azért, mert valami olyat mondtunk vagy tettünk, amit azóta már magunk is megbántunk. (pl. sajnálom, hogy nem álltam melléd, amikor apám kritizált téged).
De az is lehet, hogy valami olyanról van szó, amikor magát a tettet nem bánjuk, de sajnáljuk, hogy ez a párunknak fáj. (pl. sajnálom, hogy ezzel most fájdalmat okozok neked! Nem tudok melléd állni, mert ellenkezne az elveimmel. Keressünk valami köztes megoldást)

 

Hogyan lehet jól bocsánatot kérni?

 

Ne kérj bocsánatot a másik érzéseiért.

Ha azt mondod „sajnálom, hogy szomorú vagy”, az nem bocsánatkérés. Inkább kicsit lekezelő. Nincs benne a felelősséged vállalása.

 

Ne fűzz mentséget a bocsánatkéréshez

„Sajnálom, hogy olyan nyers voltam veled, de nagyon ideges voltam” . Ez a bocsánatkérés nem az igazi. Azt jelenti, hogy nem bánod szívből. Úgy érzed tetted jogos volt, és már fel is mentetted magad a felelősség alól.

 

A saját tetteidért kérj bocsánatot.

„Sajnálom, hogy olyan nyers voltam veled” – ez már olyan bocsánatkérés, melyben vállalod a felelősséget a tettedért. Fogalmazd meg konkrétan, hogy miért is kérsz bocsánatot. A „sajnálom, bármi is volt amivel megbántottalak” sem fog működni. Ha te magad sem tudod mivel bántottad meg pontosan a párod, akkor hogyan hihetne abban a másik, hogy máskor nem fordul elő?

 

Kérd meg a párod, hogy bocsásson meg

A „Sajnálom” után ígérd meg, hogy ezentúl figyelsz, többé ne forduljon elő. Kérdezd meg a párod, hogy meg tud-e bocsájtani neked? Ezután várj és figyelj. Tudd elfogadni azt is, ha esetleg még nem áll készen megbocsájtani. Akkor további beszélgetés segít.

 

Próbáld jóvátenni a hibát

Tégy valami felajánlást, mellyel jóvátenni szeretnéd a sérelmet. Vagy kérdezd meg, mivel tudnád őt kiengesztelni, mitől érezné jobban magát?

 

Ahogy a szeretet nyelveink sem egyformák, a kielégítő bocsánatkérés is jelenthet mást neked, mint a párodnak. Beszéljétek át a fenti pontokat és egyeztessetek, ki mitől érezné jól magát, majd alakítsatok ki egy közös bocsánatkérő nyelvet, hogy minél több sérelem tudjon mihamarabb feloldódni.

 

Ha nehezen megy a bocsánatkérés, vagy a megbocsájtás, tudok segíteni. Egyéniben és párban is beszélhetünk róla.
Ha úgy érzed, várom a leveled.

 

Szeretettel,

Back To Top