skip to Main Content
+36 30 9642 381 szarka.elizabeta@gmail.com

Eleged van a munkádból? Változtatnál? De hogyan?

Manapság már nem igazán fordul elő, hogy valaki onnan megy nyugdíjba, ahol életében először dolgozni kezdett. Ezen kívül az életközépi válság egyik jellemző tünete, hogy új munkahelyre, más munkakörre, más jellegű feladatokra kezdünk vágyni. Önszántunkból. Vagy éppen a kialakult élethelyzet kényszerít bele a váltásba. Bármelyik legyen is, érdemes több helyet is kipróbálni akár, mert csak így tudhatod meg, miben érzed igazán jól magad. Hogy megtalálhasd a számodra legjobb helyet, érdemes minél pontosabban tudni, életednek mely szakaszában vagy.

Ehhez egy nagyon hatékony módszer, ha fogsz egy papírt és írásban megfogalmazod, mik is a Te jelenlegi prioritásaid az életedben. Hasznos ezt pár évente újragondolni. És azt sem árt tisztázni magadban, mit vársz most egy új munkahelytől.

Ideális munkahely néhány jellemzője:
– szereted a munkát amit végzel
– hiteles számodra a cég, a termék, büszke vagy részt venni
– megbecsülnek, hagynak érvényesülni, önállóan dolgozni
– van lehetőség előre lépni
– jól érzed magad az adott munkakörnyezetben, adott munkarendben
– jól kijössz a főnökkel, kollégákkal
– versenyképes fizetést kapsz
– van lehetőség tanulásra, tréningekre
– családbarát (nem számít bűnnek, ha a gyermeked iskolai fellépésére kel menned)
– dolgozhatsz részmunkaidőben és/vagy otthonról….
Persze még sok minden lehet. Neked mi? Mindannyian erre vágyunk, és kívánom, hogy mielőbb meg is találd. Viszont a hétköznapok szürke igazsága, hogy ez jelenleg nem biztos, hogy adott. Viszont, mivel élethelyzeteink is változnak, nem is biztos, hogy mindig mindegyik egyformán fontos! Sőt! Ha éppen most hagyott el a férjed, és maradtál egyedül 1-2 gyerekkel, ahogy egykor velem is történt, akkor hirtelen az alábbi két dolog kerül a fontossági lista élére:

– legyen elég pénzed immár 1 keresetből fenntartani magatokat
– és maradjon idő a gyerekeidet oviba-suliba-különórákra-stb. vinni és túlélni

Ilyen élethelyzetben nem feltétlenül elsődleges szempont, a szép munkakörnyezet.

 

Vagy pl. már nagyon fáraszt a munkád, a mókuskerék, de gyermeked egyetemi tandíját még két évig fizetned kell, akkor bizony elsődleges prioritás lehet az, hogy munkabér miatt megragadsz a jobban fizető helyen. És ez rendben van! Csak az a fontos, legyen tudatos, hogy miért maradsz ott (mert most pénzre van szükséged, mert neked fontos, hogy a gyermeked egyetemre járjon – ez a prioritásod) Ugyanakkor legyen az is kimondva magadnak, hogy ezt még 2 évig csinálod, utána váltasz. Közben, ha kell, esetleg képzed magad, hogy 2 év múlva jobb esélyekkel indulj új helyet keresni. Könnyebb végig csinálni, ha tudod, miért és meddig.

 

Ugyanígy más lesz a prioritás, ha már felépültél a válás utáni első sokkból, nincs gyereked, nincs párkapcsolatod, az most a legfontosabb számodra, hogy sok szabadidőd legyen, utazhass, tanulhass. Vagy ha éppen most jött el az ideje, hogy építsd a saját karriered, megmutasd végre mire vagy képes!

 

Bármelyik jó! Csak legyél vele tisztában! A prioritásaid és megélési vágyaid tudatosítása nagy stresszt képes levenni a válladról. Jó tisztán látni, miért is szeretnél váltani és miért vagy a jelenlegi helyeden? Ha ez megvan, azt is látni fogod, időszerű-e a váltás, és ha igen, merre?

 

Szeretettel,

Ha gondolat ébredt benned, amit szívesen megosztanál, vagy kérdésed van, esetleg személyes konzultációt szeretnél, várom leveled: navigator@elizabeta.hu

Back To Top