skip to Main Content
+36 30 9642 381 szarka.elizabeta@gmail.com

A válságban lévő férfi

A férfi, aki jól van bátor, nemes, védelmező, használja teremtő erejét, áramlik, céljai vannak, tudja kicsoda, megtalálta már a helyét, álma megvalósításán dolgozik. Álma nem öncélú, hanem hozzá szeretne tenni a világhoz. Bizalma és hite van.

Belül minden férfi erre vágyik. Ehhez az ideálhoz szeretne felnőni. Hős lenni. Önmaga előtt és a szeretett Nő szemében.

De az ideálhoz vezető út hosszú. És mivel nem értik, hogy a Hős belső átváltozás árán születik, ezért csak süppednek egyre mélyebbre a válságba. Mert azt hiszik, baj van velük! Hősök szeretnének lenni, miközben legbelül gyávának és leírhatatlanul kevésnek érzik magukat. Ülnek a vágyott hős és a valós lelkiállapotuk közötti hatalmas szakadékban. Sejtelmük sincs, hogyan kellene kijönni onnan. Tüneti kezelésként mindent megtesznek, hogy mindez ki ne derülhessen. A végletekig próbálják titkolni, hogy milyen nyomorultul érzik magukat. Pedig ha összeszednék a bátorságukat és őszintén fel mernék vállalni a gyötrelmeiket, lenne segítség. Mert válságban lenni rendben van. Az út része.

Karrier problémákkal küzd

Régebben szerette a munkáját, otthon is jól érezte magát. Mostanában viszont folyamatos nyugtalanságot, feszültséget érez. Unja már az egészet, nem szeret bejárni dolgozni. De teszi, mert muszáj. Taposómalom. Talán mert rájött, hogy igazából soha nem is szerette ezt a történetet, csak valahogy ide sodródott. Az is lehet, úgy érzi, itt már elérte, amit lehetett, de váltásra még nem lát módot, erőt.

Bármi legyen is az ok, ilyen helyzetben a férfi komoly szenvedést él meg. Ha nem veszik észre időben, robbanás lesz a vége.

Ha ez párkapcsolaton belül történik, gyakori, hogy a nő azzal nyugtatja magát, ez csak egy hullámvölgy, majd elmúlik. Pedig jobb lenne figyelni, mert ha egy férfi karrier válságban van, az kőkeményen ki fog hatni a kapcsolatra is!

Mit tehet a férfi? Ismerje el, hogy munkája már régen nem az igazi. Hogy jó ideje már, csak a pénzkeresetről szól, de igazából belefásult, kiégett. Kezdjen mielőbb új utakon, új lehetőségeken gondolkodni.

Mit tehet hát a nő? Figyeljen a párjára, igazán figyeljen rá, ha megnyílik, és a gondjairól beszél! Álljon mellé, legyen a legjobb barátja, segítsen neki új utakat találni! Ha nehezen nyílik meg, akkor is észrevehető a rosszkedve. Teremtsen a nő olyan közeget, ahol a férfi biztonságban érezve magát elmondhatja a félelmeit, vágyait.

Szeretőre vágyik, vagy már van is neki

Mindig becsületes volt, megbízható, mostanában viszont egyre sűrűbben érzi, hogy nincs kedve hazamenni. Máshol lenne inkább. Lehet, már át is lépte a határt. Bűntudata van. Pedig nem akart senkit megbántani. De ahogy a kolléganője tud ránézni! Csodálat van a szemében. Felnéz rá. Ki tudja mióta nem érzett hasonlót…

A férfi nem feltétlenül azért csalja meg a párját, mert már nem szereti, hanem mert hiányzik neki valami, vagy egyszerűen, csak mert ismét vonzónak, erősnek, ellenállhatatlannak szeretné érezni magát. Azt szeretné átélni, hogy valaki felnéz rá.

Mit tehet a férfi? Figyeljen, kivel kezdi megosztani az érzéseit, gondolatait. Akit elkezd beengedni, ahhoz kötődni fog. Arra a kérdésre keressen választ magában, miért kezdett el másra vágyni? Mi hiányzik a mostani párkapcsolatból? És egyeztessen otthon, keressenek együtt megoldásokat. Ha már megvan a szerető, akkor tudjon bocsánatot kérni a párjától az okozott fájdalomért, és merjen igazán őszinte válaszokat adni.

Mit tehet a nő? Mindenképpen kezdeményezzen egy ítélkezéstől mentes, tisztázó beszélgetést. Ne csak a sértettségére fókuszáljon, hanem próbálja megérteni, hogyan jutottak ide. Segítse párját a döntésben és várja el a bocsánatkérést. (nem a megcsalás tényéért kell bocsánatot kérnie, hanem a fájdalomért, amit okozott)

Depressziós tüneteket mutat

Sokat alszik, étvágytalan, gyenge, kedvetlen és céltalan. Nemrég vesztette el a munkáját vagy éppen egyik szülőjét. Fáj a lelke. De nem ismerheti be, hogy szomorú és fáradt, mert az olyan férfiatlan lenne. Pedig visszahúzódó és levert.

Mit tehet a férfi? Élje meg a fájdalmát, merje mutatni, hogy gyenge és elesett. Ha régóta tart a levertség, ha tényleg depressziós, merjen segítséget kérni. Bár sokszor elég, ha erőt gyűjt és meghoz néhány bátor döntést.

Mit tehet a nő? Először is ismerje fel a helyzetet. Másodszor ne vegye magára a párja hangulatát. Álljon mellé, bátorítsa, hogy élje meg a fájdalmát. Próbálja meg rávenni, hogy mozogjon. Javasolja neki szakember felkeresését.

És ami nőként még nagyon fontos:
A nőnek legyen meg a saját támogató közege, ahonnan töltekezni tud, ahonnan tanácsot kérhet. Ha ez nincs, nem lesz ereje segíteni a párját, amikor az válságos időket él meg.

Szeretettel,

Ha gondolat ébredt benned, amit szívesen megosztanál, vagy kérdésed van, esetleg személyes konzultációt szeretnél, várom leveled: navigator@elizabeta.hu

Back To Top