skip to Main Content
+36 30 9642 381 szarka.elizabeta@gmail.com

5 dolog, melyekkel könnyítheted a saját utad

Sokáig halogatunk. Mert azt gondoljuk, nem lehet, nem vagyunk rá képesek, meg egyébként is mit szólna a környezetem? Így aztán csücsülünk a problémák közepén, és várjuk a csodát. Nem baj, ha még nem állsz készen változtatni. Akkor még nem szenvedsz eléggé!

De ha nem igazán érzed magad jól a bőrödben, akkor addig is van pár dolog, melyek segíthetnek neked:

1) Ismerd el, hogy életed többé-kevésbé szétesőben van.

Bármilyen problémával, függőséggel, elakadással küzdünk is, jellemző problémakezelési mechanizmus a tagadás. Hogy én aztán nem! Nekem nincs ilyen problémám! Én ezt már rég feldolgoztam! És hasonlók. De az van, hogy a helyzet tagadásával a valóságot, a nyilvánvalót tagadjuk, vagyis önbecsapásban vagyunk. Az első lépés tehát elfogadni, kimondani, hogy baj van. Megnevezni a problémát.

2) Készíts egy alapos leltárt önmagadról és az életedről.

Ne kábítsd magad, senkinek sem kell megmutatnod, ha nem szeretnéd, de alaposan, őszintén térképezd fel életed minden területét. Nézd meg, mi romlott el az életedben (házasságod, karriered, kirepültek a gyerekeid, adósságod van, vásárlás- vagy bármi egyéb függő vagy…). Vizsgáld meg, milyen destruktív viselkedési mintáid vannak, mivel juttattad ide magad. Lásd tisztán a saját szerepedet a kialakult helyzetben. (Nem önostorozó módon!)

3) Engedd meg magadnak is és másoknak is a gyengeséget, az emberséget.

Vedd le a „Tökéletes vagyok” maszkod, engedd meg magadnak a tökéletlenséget, és nyugodtan engedd meg, hogy ezt mások is láthassák – had lássák azt az ijedt teremtést, aki most vagy, akinek fogalma sincs, mit kellene kezdenie az életével. Hidd el, nem fog mindenki elmenekülni. (kivéve, ha átesel a ló túloldalára, és panaszáradattal kezdesz fárasztani másokat!)

4) Összeroppanni nem szégyen.

Ha nagyon mélyen vagy, nyugodtan ess térdre, nem szégyen összeroppanni olykor! Ha beismered, hogy elveszettnek, alkalmatlannak érzed magad és feladod, remény érkezik, vígasz, ami kinavigál a válságból. Nyugodtan kérj segítséget. Nem vagy egyedül!

5) Légy bátor lépni.

Belső hangod biztosan duruzsol, suttogja merre lenne jó indulnod. Légy bátor és lépj! Legyél követendő példa! Képes vagy rá!

Sokkal több erő van benned, mint gondolnád!
Ha változtatni szeretnél az életeden, de fogalmad sincs hogyan fogj hozzá, ha bizonytalan vagy, ezért inkább halogatsz, akkor tudd, hogy képes vagy rá! És segíteni is tudok, ha úgy érzed!

Ha önismereti oldalról szeretnéd megközelíteni a problémád, akkor ajánlom a MidLife coachingot, ahol inkább a miértekre helyezzük a hangsúlyt. A megértés, az önismeretet fejlesztése a prioritás.

Ha viszont már sokat foglalkoztál önismerettel, és sokkal szívesebben váltanál végre cselekvésbe, akkor a nagyon hatékony Válságnavigációt ajánlom, ahol a hangsúly a valós továbblépésen van.

 

Szeretettel,

Ha gondolat ébredt benned, amit szívesen megosztanál, vagy kérdésed van, esetleg személyes konzultációt szeretnél, várom leveled: navigator@elizabeta.hu

 

Back To Top